Pura Wonen
Image default
Woning en Tuin

Tips voor als je een steiger wilt kopen

Een steiger is een onmisbaar hulpmiddel als je met een plafond aan de slag gaat. Op een steiger heb je meer bewegingsvrijheid dan op een trapladder. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat je van de steiger kunt vallen. De meeste steigers zijn voorzien van een leuning die dat voorkomt.

Steigers worden vooral veel gebruikt bij tijdrovende klussen op hoogte. Bijvoorbeeld om houten plafonds helemaal af te schuren of om reparaties aan de houten balken uit te voeren. Als je maar zelden zo’n klus wilt uitvoeren kun je overwegen om een steiger te huren.

Welke steiger is nodig?

Het is afhankelijk van de klus die gedaan moet worden welke afmetingen de steiger moet hebben. Voor een omvangrijke klus wil je graag wat meer bewegingsvrijheid hebben. Kies dan niet de smalste steiger van 75 centimeter breedte, maar één met de dubbele breedte.

De lengte van steigers hebben altijd een standaardmaat. Er is keus uit 1,90 meter, 2,50 meter en 3,05 meter. Houd er rekening mee dat een grotere steiger op hoogte wellicht handig is. Maar op de grond neemt zo’n steiger hetzelfde oppervlak aan ruimte in.

Verschillende soorten steigers

Steigers zijn er voor allerlei toepassingen. Voor een klus waarbij je telkens op een andere plek in de ruimte aan het werk wilt kan het beste een rolsteiger, dus met wielen, worden gebruikt. Voor langdurige werkzaamheden op dezelfde plek volstaat een trapsteiger.

Professionals maken voor werkzaamheden binnenshuis meestal gebruik van kamersteigers. Klussen aan de buitenzijde van een gebouw gebeurt met een bouwsteiger.

Voor doe-het-zelf- gebruik zijn er multifunctionele telescopische steigers en vouwsteigers te koop. Houd bij het werken op een steiger altijd de veiligheidsvoorschriften in de gaten. Zorg ervoor dat de steigers veilig worden opgebouwd en dat ze op de rem staan.

https://www.laddershop.be