Pura Wonen
Image default
Aanbiedingen

Hoe moet u een slaapmat kiezen?

Hoe moet u een slaapmat kiezen?

Het is de slaapmat die u als eerste zou moeten gebruiken als u op zoek bent naar een goede nachtrust tijdens het kamperen. Slaapmatten bepalen uw comfort door bescherming te bieden tegen de grond, terwijl ze ook werken als het meest cruciale element voor warmte.

De nuances van slaapmatten zijn bijna net zo divers als die van slaapzakken. Je vindt er in verschillende gradaties van gewicht, duurzaamheid, waarde, dikte en, het belangrijkste, warmte. Alle slaapmatten (of pads, zoals ze soms worden genoemd) voor rugzaktochten hebben temperatuurwaarden die vergelijkbaar zijn met die van slaapzakken. Wij hebben er een handvol getest die ruwweg in het drie-seizoenenbereik vallen en die geschikt zijn voor een verscheidenheid aan activiteiten.

Welke soort slaapmat heeft u nodig?

De meeste slaapmatten zijn zeer licht met backpacken in gedachten, terwijl andere het soort zijn dat je zou willen als je een paar dagen op dezelfde plek kampeert – het soort dat je niet over een extreem wilde plek zou willen zeulen.

En dat is de eerste beslissing die je moet nemen: Waar ga je het matje voor gebruiken? Slaapmatten liggen allemaal op een schaal tussen gewicht en comfort, maar houd altijd rekening met de temperatuur die je verwacht. Als je de mat bijna uitsluitend voor langeafstandsrugzakreizen gaat gebruiken, moet je gewicht boven comfort verkiezen.

Als je alleen in een auto gaat kamperen of een paar nachten op één plek blijft, dan wint comfort, maar dat gaat dan wel ten koste van het gewicht. De oude school wegrolmatten zijn nog steeds te koop (ook bekend als closed-cell foam), neem bijvoorbeeld de Therm-a-Rest optie in de lijst hieronder. De belangrijkste focus van deze groepstest zal echter liggen op opblaasbare matten.

Lees ook onze andere blogs:

Warmte

Als je een slaapmat koopt, moet je de warmte-indicatie bekijken. Matjes worden meestal op warmte beoordeeld aan de hand van de R-waarde. Dit is dezelfde waarde die u wellicht herkent om de isolatie-efficiëntie thuis te meten. In tegenstelling tot een slaapzak, die kan worden geventileerd, moet u altijd een slaapmat kopen met een R-waarde die overeenkomt met de laagste temperatuur die u zult aantreffen. En als je een koude slaper bent, verhoog dan altijd de R-waarde. Voor de winter moet u streven naar 4-4,5 of hoger, en voor extreme kou naar hoger dan 5,7. Voor drie seizoenen gebruik in het Verenigd Koninkrijk lente, zomer en herfst, dan is 2.1-4.5 prima. Minder dan 2 zou voldoende moeten zijn voor ultralicht kamperen in de zomer.

Er zijn verschillende manieren om de warmte van een slaapmat te verhogen. Ten eerste is dat de dikte. Je ligt hoger van de grond en hebt meer lucht tussen jou en de koude aarde; dat is meer lucht om op te warmen en je warm te houden. Een andere manier om de warmte te verhogen is door het materiaal dat wordt gebruikt. Een dikker materiaal houdt de kou over het algemeen wat meer buiten. En tenslotte kan een laag dons of synthetische isolatie worden gebruikt om warmte toe te voegen. Zelfs een heel dun laagje kan al een enorm verschil maken als je boven op de sneeuw slaapt.

Constructie

Duurzaamheid is altijd een probleem geweest bij slaapmatten. In de voortdurende drang om deze matten lichter te maken, worden de gebruikte materialen steeds dunner en dunner, soms ten koste van de duurzaamheid. In de loop der jaren hebben we gemerkt dat matten het kampeermateriaal zijn dat het meest stuk gaat bij intensief gebruik. Er kunnen drie belangrijke dingen gebeuren: het ventiel kan het begeven, wat moeilijk te repareren is; en de binnenwanden van de schotten kunnen vervormen en uitzetten.

Een lekke band kan echter meestal snel onderweg worden gerepareerd. De meeste matten worden geleverd met een reparatieset en kunnen net als een binnenband van een fiets worden gerepareerd.

Opblazen

Er zijn de laatste jaren een paar veranderingen geweest in de opblaassystemen, in een poging om het duizelig worden van het opblazen van de matras te voorkomen. Sommigen gebruiken een pomp, misschien gemaakt van een meegeleverd stuk stof. Voor de meeste lichtgewicht matrassen geldt echter dat, omdat ze vrij klein en dun zijn, u ze in ongeveer 20-30 ademteugen zou moeten kunnen vullen.