Pura Wonen
Image default
Woning en Tuin

Zo kun je het beste klussen met betonplex

De term betonplex komt regelmatig voorbij als je naar houten plaatmaterialen op zoek. Bent. Het materiaal is namelijk al langere tijd in gebruik als bekisting voor gestort beton. Het materiaal heeft namelijk als grootste voordeel dat het beton zich niet aan het oppervlak hecht, wat ervoor zorgt dat je het regelmatig opnieuw toe kunt passen.

Door de sterkte van het materiaal en de samenvoeging van de juiste materialen kun je er echter nog veel meer kanten mee op. Maar hoe kun je dan het beste klussen met betonplex? En waar kun je rekening mee houden?

Geen hechting van beton

Betonplex is een plaatmateriaal dat vervaardigd is uit houtvezels, welke voorzien zijn van een epoxy toplaag. Deze 2-componenten kunsthars zorgt voor een slagvast, watervast en krasvast materiaal. Beton kan zich hierdoor ook niet eenvoudig hechten aan het materiaal.

Je kunt de platen in een groot aantal vormen maken, waarna je het beton ertussen giet. Na gebruik kun je de platen goed schoonmaken en hergebruiken. Jij hoeft hierdoor geen nieuwe aankoop meer te doen en hebt een duurzaam materiaal in handen voor jouw klusproject.

Dit is een van de grootste materialen van dit houten plaatmateriaal en zorgt ervoor dat je als doe-het-zelver veel kanten op kunt.

Laatste aandachtspunten voor de klus

Voordat je gaat klussen is het wel van belang dat je de juiste variant betonplex aanschaft. Je hebt namelijk varianten op basis van multiplex, maar ook van spaanplaat. Het grootste verschil zit hem in de stevigheid.

Wanneer je regelmatig de platen wilt gebruiken, dien je voor voldoende stevigheid te kiezen. Ook moet je de juiste dikte aanschaffen. Als je de platen niet alleen als mal gebruikt, maar ook wilt gebruiken voor andere projecten moet je er rekening mee houden dat de epoxy toplaag niet uv-bestendig is.