Pura Wonen
Image default
Woning en Tuin

Ergonomisch werken met deze praktische tips

Als je veel achter je bureau zit snap je natuurlijk wel dat ergonomisch werken niet zomaar iets is. Vooral als je lange werkdagen maakt, is het verstandig om goed na te denken over je zithouding tijdens het werken. 

Dat maakt dat ergonomisch werken niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook voor je productiviteit. 

De juiste werkhouding

Een ergonomische werkhouding begint bij de basis. Namelijk de juiste werkhouding. Dankzij deze houding krijg je minder snel last van je rug- en nek. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je stoel en bureau altijd in de juiste hoogte staan. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je voeten goed plat op de grond staan en dat je knieën in een hoek van 90 graden staan. Ook is het belangrijk dat je armen ontspannen naast je lichaam steunen. Dit is belangrijk omdat je hiermee voorkomt dat je in elkaar gezakt gaat zitten, wat rugklachten kan veroorzaken. Let daarnaast ook op je schouders. Die moeten vooral ontspannen voelen.

Aanpasbare werkplek

Tegenwoordig is er veel mogelijk als je denkt aan ergonomisch werken. Denk bijvoorbeeld aan een werkplek die helemaal aanpasbaar is naar jouw lichaam. Een goed voorbeeld hiervan is een zit sta bureau. Met zo’n bureau kun je gemakkelijk je bureau in hoogte verstellen, zodat het precies goed aansluit op jouw lichaam en zithouding. Ook kun je tijdens het werk ervoor kiezen om even staand te gaan werken. Dat is zeer goed voor je productiviteit. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je minder snel moe wordt tijdens het werken.

Daarnaast zijn er ook nog ergonomische accessoires die het verschil kunnen maken. Denk hierbij aan een ergonomische muis, polssteun of voetenbank. Hoewel deze aanpassing klein lijken, kunnen ze een van grote invloed zijn op je werkhouding.  

Juiste verlichting

Je denkt er misschien niet direct aan bij ergonomisch werken, het hebben van de juiste verlichting. De juiste verlichting is minstens zo belangrijk als bijvoorbeeld het bureau waar je aan zit te werken. Door gebruik te maken van de juiste verlichting, krijg je minder snel last van vermoeide ogen. Ook is het een goed idee om eens te experimenteren met de helderheid van je scherm. Het helpt dan vooral om het aantal reflecties van licht op je scherm te verminderen. Hierdoor kun je beter zien wat er op je scherm gebeurt, wat je productiviteit weer ten goede komt. Een goede balans tussen natuurlijk en kunstlicht zorgt voor een prettige werkomgeving.

Persoonlijke voorkeuren

Natuurlijk spelen persoonlijke voorkeuren ook een grote rol bij de inrichting van je werkplek. Daarom moet je werkplek niet alleen praktisch zijn, maar er ook nog mooi uit zien zoals jij dat wilt. Niet iedereen vindt hetzelfde mooi. Sommige mensen vinden een klassiek kantoor heel mooi, terwijl andere mensen helemaal weg zijn van bijvoorbeeld design bureaustoelen. Pas je werkplek aan op jouw lichaam en voorkeuren. Wat voor de één werkt, werkt niet altijd voor de ander. Experimenteer met verschillende instellingen en accessoires totdat je de perfecte opstelling voor jezelf hebt gevonden. Let op hoe je je voelt na een dag werken. Heb je ergens last van? Pas dan je werkplek weer aan.