Pura Wonen
Image default
Serre en overkapping

Vrijstaande tuinkamer – hoe eraan te beginnen?

Ons land is een prachtige plek om te wonen. Maar ik wou dat het vaker zou regenen! We klagen wel eens over het weer in ons land, maar laten we eerlijk zijn: velen van ons worden door een stortbui slechts even naar binnen gejaagd en dan weer naar binnen gebracht als alles is opgedroogd. En dan komt de zon weer doorschijnen – het voelt bijna alsof we verwend worden met al die mooie blauwe lucht.

Een mogelijke oplossing is om het terras te overdekken en er een verlengstuk van uw woonkamer van te maken. Bovendien is er een grote verscheidenheid aan vrijstaande tuinkamers beschikbaar, zodat u er een kunt kiezen die het beste past bij zowel de behoeften van uw tuin als uw levensstijl. Als u het hele jaar door van de tuin geniet, laat elke dag dan aanvoelen als een staycation.

Het verschil tussen een veranda en een tuinkamer?

Op het eerste gezicht lijkt het verschil tussen een tuinkamer en een veranda misschien onbeduidend. Maar om een weloverwogen keuze te maken voor uw toekomstige buitenruimte moet u een aantal zaken voor uzelf verduidelijken: De term “veranda” wordt gebruikt om een uitbreiding van de bewoonbare oppervlakte van uw woning aan te duiden. In tegenstelling tot een tuinkamer, die tegen de gevel of op zichzelf kan worden geplaatst, een overdekking die fungeert als een extra kamer in uw huis (met toegang via keuken of woongedeelte), maakt ze eigenlijk geen deel uit van de structuur van uw woning omdat alles, van fundering tot dak, binnen haar architecturale grenzen ligt. Dat betekent dat een tuinkamer een volledig gescheiden eenheid is, zonder toegang tot de rest van uw huis- of hij nu verbonden is door deuren of niet. Hoewel de prijs van een vrijstaande tuinkamer over het algemeen lager is dan die van een aangebouwde veranda, zijn er verschillende factoren die de kosten kunnen beïnvloeden.

Waar is de ideale locatie voor uw tuinkamer?

Het eerste wat u dus moet beslissen is of uw nieuwe tuinkamer aangebouwd of vrijstaand wordt. Maak een lijst van alle voor- en nadelen van elke optie, zodat u later een weloverwogen beslissing kunt nemen. Bij het plannen van uw tuinkamer moet u ook bedenken hoeveel zonlicht de ruimte zal ontvangen. Een oriëntatie op het zuiden is hiervoor meestal ideaal; dat betekent echter niet dat een oriëntatie op het noorden of oosten niet ook kan werken.

Tip: Voeg indien mogelijk horren toe aan uw terrasoverkapping, omdat het er in de zomer waarschijnlijk te warm wordt.

De voordelen van het toevoegen van een tuinkamer aan uw huis

Als uw tuin groot is, kunt u er met een tuinkamer van alle kanten van genieten. Omdat deze oplossing bovendien het zicht op uw huis niet belemmert – in tegenstelling tot een veranda – is het vooral een goede oplossing als een deel van uw woning ramen heeft die op de achtertuin uitkijken. Met een vrijstaande tuinkamer kunt u een afgesloten terras of tuin creëren zonder de buitenkant van uw huis te hoeven veranderen. U voorkomt schade aan uw huis en geeft het een meerwaarde als u ooit wilt verhuizen.

Wanneer vervalt de vergunningsplicht?

U hebt geen vergunning meer nodig voor vrijstaande gebouwen zoals bijvoorbeeld een vrijstaande tuinkamer of tuinhuis waarvan de oppervlakte niet meer dan 40m² bedraagt. Het bouwwerk mag niet hoger zijn dan 3,5 meter en moet binnen een straal van 30 meter van de woning worden opgericht. Bovendien moet u in zijtuinen minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven en in achtertuinen 1 meter – meer informatie hierover vindt u op de websites van de Vlaamse overheid.

Maar zoals zo vaak zijn er uitzonderingen op deze regel. Sommige gemeenten leggen hun burgers bijvoorbeeld specifieke stedenbouwkundige voorschriften op die in tegenspraak kunnen zijn met de bovenstaande verklaring over het ontwerpen van uw moderne tuinkamer. Zorg er dus voor dat u de plaatselijke verordeningen zorgvuldig onderzoekt voordat u aan een dergelijk project begint.

 

https://mbveranda.nl/