Pura Wonen
Image default
Woningen

Duurzame metamorfose van je huis: wat vervang je en wat recycle je?

Bij het betrekken van een nieuwe woning waren veel Nederlanders geneigd om een flink bedrag in de hypotheek te reserveren voor het bouwdepot. Met dat geld werden complete keukens, trappenhuizen en badkamers verbouwd. Die denkwijze is aan het veranderen dankzij het toenemende duurzaamheidsstreven: men beseft eens te meer dat hergebruiken meestal een aantrekkelijkere optie is, ook voor onze planeet. Bovendien kan een huis er met een aantal simpele aanpassingen weer als nieuw uitzien! Lees hieronder meer.

 

Trap renoveren: duurzaam en simpel

Het mooie van het begrip duurzaamheid is dat het vaak ook opgaat voor je bankrekening. Met ons milieu als lachende derde kies je voor een besparende oplossing, zeker als het gaat om een enigszins verouderde trap. Deze is niet zelden de blikvanger als je de hal binnenkomt, en moet dus in je eigen stijl gerenoveerd worden. Een trap renoveren is niet zo’n enorme klus, er komt geen breekwerk aan te pas en je kiest voor de vernieuwde versie uit talloze materialen. Wees dus slim en hanteer je gezonde verstand in plaats van de sloophamer: renoveren is goedkoper.

 

Sanitair opknappen

Dan het sanitair, nog zo’n aspect van een koophuis dat mensen te voorbarig afwijzen om vervolgens een aannemer in te huren. Met allerhande kosten, lawaai en troep van dien. Terwijl het allemaal zo simpel is. Strip de badkamer of het toilet volledig van alle overbodige elementen, maak het geheel smetteloos schoon (een krabmesje doet hierbij wonderen) en ga uit van de bruikbare basis die je overhoudt. Vervolgens denk je na over een nieuwe wc-bril en andere accessoires rondom het toilet, een douchewand, een nieuw badkamermeubel, houten plankjes en sfeerverlichting. Tegelverf is ook een tip. Alles bij elkaar is het minder werk en een uitdaging waar je veel meer lol in hebt dan wanneer je de klus uit handen geeft.

 

Bewaar houtafval

In woonprogramma’s zie je bij sloopwerkzaamheden hele houtvoorraden in containers gedumpt worden. Eeuwig zonde. Hout is op zich al een duurzaam materiaal en je spaart kosten uit wanneer je het inzet voor nieuwe eyecatchers. Net als van LEGO kun je van hout alles maken en het maakt niet uit of een nieuwe tafel vroeger een deur was: de schuurmachine en een laklaag laten je zelfgebouwde meubels vanzelf shinen. Ook hier geldt de theorie dat recyclen gewoon veel leuker is om te doen, dan klakkeloos alles vervangen.

 

Keuken: het zijn de kastjes die de boel smoel geven

Dan de keuken, ook zo’n object dat veel kopers meteen wilden aanpakken. Anno nu gaat menigeen anders te werk: wederom hanteer je de strip-gedachte en baseer je je nieuwe keuken op wat er al staat en functioneel is. In het gros van de gevallen zijn het de keukenkastjes, en dan vooral de deurtjes hiervan, die een keuken smoel geven. Vind je ze niet mooi, dan vervang je ze eventueel door zelfgemaakte exemplaren. Wrappen is ook een goede optie. En anders lak je ze in een nieuwe kleur. Samen met je eigen vertrouwde keukenapparatuur, waarvan je de energie-slurpers wél vervangt door moderne, ontstaat er een waar paradijsje. En eigenlijk ga je zo in elke ruimte van het huis te werk. Ervaar de pret van het besparen!