Pura Wonen
Image default
Woning en Tuin

EPDM folie in combinatie met zonnepanelen

Als platte daken aan bepaalde voorwaarden voldoen kan het financieel en milieutechnisch interessant zijn om daar zonnepanelen op te leggen. Voor de maximale opbrengst van die panelen moet echter met een aantal dingen rekening worden gehouden, zoals de temperatuur van de panelen. Als de zon een hele dag staat te schijnen op een dakbedekking van EPDM folie, zal de temperatuur tot ver boven de 60 graden stijgen. Door die hoge temperatuur loopt de hoeveelheid opgewekte energie enorm terug. Zonnepanelen rechtstreeks op een EPDM folie leggen is dus niet zo’n goed idee.

Temperatuur beperken

Om de temperatuur te beperken zijn er allerlei methoden beschikbaar. Er kan worden gekozen voor een witte dakbedekking van EPDM folie, dat de warmte minder sterk reflecteert. Dakbedekking die onder een groene laag planten ligt werkt nog veel beter om de warmte van de zonnepanelen te beperken. Vanwege de goede waterdichte eigenschappen van EPDM folie is de kans op lekkage bij deze dakbedekking erg klein. Je moet echter wel opletten dat er door scherpe steentjes in de aarde geen beschadigingen ontstaan. Als EPDM folie eenmaal kapot is, is het erg moeilijk om het te herstellen.

Kans op brand verkleinen

Een groen dak kan ook helpen om de kans op een brand te verkleinen. Wie zonnepanelen plaatst op een dakbedekking van bitumen of EPDM folie loopt het risico dat een zonnepaneel dat in brand vliegt door de dakbedekking heen ook de woning in brand steekt. Door onder de zonnepanelen een groen dak te maken is die kans veel kleiner. Want de laag aarde op de EPDM folie of het bitumen is een grotere buffer, die bovendien isolerend werkt bij hoge temperaturen. Een groen dak is een serieuze optie bij zonnepanelen op een plat dak, want zonnepanelen vliegen relatief best vaak in brand.

https://www.epdmkopen.be/categorie/epdm-lijm/