Pura Wonen
Image default
Verwarming

De verschillen tussen convectieverwarming en infraroodpanelen

Het infraroodpaneel wint langzaam aan populariteit als alternatief voor conventionele verwarmingen. Ze worden gebruikt voor zowel residentiële als commerciële doeleinden. Als je echter nog nooit een infraroodverwarming hebt gebruikt, kan het moeilijk zijn om het verschil tussen deze panelen en conventionele verwarmingen te begrijpen. Infrarood panelen zenden elektromagnetische golven uit die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Deze golven worden geabsorbeerd door ons lichaam, dat ze vervolgens omzet in warmte-energie. Dit is de reden waarom dit soort kachels geen ventilator of andere bewegende delen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Aan de andere kant gebruiken conventionele elektrische kachels ventilatoren en blazers om warme lucht door een kamer of huis te laten circuleren. Dit soort kachels hebben elektriciteit nodig en kunnen behoorlijk luidruchtig zijn als ze op volle capaciteit werken.

Voor- en nadelen van infraroodpanelen

Veel mensen stappen over op infraroodpanelen omdat dit verwarmingssysteem energiezuinig is. Dit soort kachels verbruiken minder elektriciteit dan andere soorten elektrische kachels. Dit betekent dat ze minder geld kosten om te draaien. Ze zijn ook beter voor het milieu. Deze heater stoot namelijk geen schadelijke gassen zoals CO en CO2 uit. In tegenstelling tot andere soorten elektrische kachels, warmen infraroodpanelen snel op en geven ze direct warmte. Het is niet nodig om te wachten terwijl ze opwarmen zoals bij sommige elektrische kachels. Bovendien kunnen ze in elke kamer worden gebruikt, omdat je ze alleen aan de muur hoeft te bevestigen. Helaas hebben infraroodpanelen hoge initiële investeringen nodig. Je kunt wel geld besparen op onderhouds- en operationele kosten.

Voors en tegens van convectie elektrische kachels

Conventionele elektrische kachels zijn goedkoper dan infraroodpanelen. De elektrische kachel verspreidt warmte door de lucht. Als je tochtige ramen hebt, verlies je veel warmte. Deze kachels hebben dan een hoger energieverbruik nodig, wat resulteert in hogere energierekeningen. In tegenstelling tot een infrarood verwarming kun je de temperatuur van een elektrische verwarming aanpassen. Soms kunnen elektrische kachels echter geen constante temperatuur handhaven.

Welke is het beste?

Als je het elektriciteitsverbruik wilt verminderen, zijn infraroodpanelen de beste keuze. Dit verwarmingssysteem heeft een laag wattage, dus het is goedkoop in gebruik. De infraroodpanelen zijn erg stil tijdens gebruik. Dit maakt het een perfecte verwarming voor de slaapkamer. Je wordt niet afgeleid door lawaai. Omdat het de hittegolf direct naar een object straalt, verlies je de warmte niet, zelfs niet als je de deur of het raam opent. Er zijn talloze ontwerpen van infraroodpanelen op de markt die het gemakkelijk maken om degene te vinden die bij je interieur past.