Pura Wonen
Image default
Keukens

Top 5 keukenapparatuur die iedereen moet hebben!

Ga je een nieuwe keuken uitkiezen en (laten) installeren? Dan moet je goed nadenken over welke keukenapparatuur je allemaal wilt hebben. Het kiezen van de juiste keukenapparatuur kan dan een lastige taak zijn. Met zoveel beschikbare opties is het soms overweldigend om te moeten beslissen welke apparaten je nou echt nodig hebt en welke je kunt missen. Om je alvast een beetje op weg te helpen, delen we in dit artikel vijf keukenapparatuur die iedereen in zijn nieuwe keuken zou moeten hebben!

 

1. De koelkast

Een koelkast is uiteraard een van de belangrijkste keukenapparatuur die iedereen in zijn nieuwe keuken moet hebben. Een koelkast houdt je eten en drinken namelijk vers en helpt voedselverspilling te voorkomen. Er zijn heel veel verschillende soorten koelkasten. Denk maar bijvoorbeeld aan een zij-aan-zij koelkast, een Franse deur koelkast, Amerikaanse koelkast en een koel-vriescombinatie. Kies een koelkast die past bij de grootte van je huishouden en jouw voorkeuren. Als vuistregel kun je aanhouden dat je per persoon een inhoud van 50 liter nodig hebt. Voor een gezin met twee kinderen zou een koelkast met een inhoud van ongeveer 200 liter dus voldoende moeten zijn.

 

2. De kookplaat

Een kookplaat is ook een belangrijk keukenapparaat dat iedereen nodig heeft, of je nu een fervent thuiskok bent of gewoon af en toe kookt. Er zijn verschillende soorten kookplaten: een gas-, inductie- of keramische kookplaat. Een gasfornuis is het meest traditionele type kookplaat en biedt directe controle over de temperatuur. Het nadeel is dat gas niet zo efficiënt en relatief duur is. Zeker met die hoge energieprijzen van tegenwoordig en het feit dat alle huizen op den duur toch van het gas af moeten, is een gasfornuis niet de meest handige keuze voor een nieuwe keuken. Inductiekookplaten werken door middel van elektromagnetische inductie, waardoor het zeer efficiënt en snel verwarmt. Het nadeel is dat je specifieke pannen nodig hebt die geschikt zijn voor inductie. Keramische kookplaten hebben een gladde, glazen oppervlakte en zijn eenvoudig schoon te maken. Ze zijn echter trager in het verwarmen van pannen en zijn weer minder efficiënt in vergelijking met inductieplaten.

 

3. De oven

Een oven is een andere must-have in de keuken. Het maakt niet uit of je een taart wilt bakken of een lasagne wilt bereiden, een oven is voor heel veel gerechten een onmisbaar hulpmiddel. Net als bij kookplaten zijn er ook weer verschillende soorten ovens: een gasoven, een elektrische oven en een combi-oven. Een combi-oven kan niet alleen als oven worden gebruikt, maar ook als magnetron. Dit is heel handig als je bijvoorbeeld ruimte wilt besparen in de keuken en twee keukenapparaten in één wilt.

 

4. De vaatwasser

Een vaatwasser komt goed van pas voor iedereen die een druk leven heeft en niet veel tijd wil besteden aan afwassen. Veel moderne vaatwassers besparen niet alleen tijd, maar zijn ook milieuvriendelijker omdat ze minder water verbruiken dan handmatig afwassen.

 

5. De magnetron

We noemden net al de combi-oven met een magnetron, maar een losse magnetron kopen is natuurlijk ook altijd een optie. Een magnetron is veelzijdig in gebruik en is ideaal voor het opwarmen van voedsel en dranken en voor het bereiden van eenvoudige maaltijden. Het is daarnaast ook een energiezuinige optie omdat het minder energie verbruikt dan een oven om voedsel op te warmen.