Pura Wonen
Image default
Aanbiedingen

Zo krijg je meer ruimte in huis

Ruimte in huis kan een kostbaar goed zijn, vooral in kleinere woningen. Gelukkig zijn er talloze manieren om slim gebruik te maken van elke beschikbare vierkante meter, waardoor je huis ruimer en comfortabeler aanvoelt.

Slimme meubels

Het begrijpen van de kunst van slimme opslag is essentieel voor het maximaliseren van ruimte. Kies voor meubels met ingebouwde opbergruimte, zoals bedden met lades eronder of koffietafels met verborgen vakken. Deze oplossingen bieden een dubbel voordeel: functionaliteit en ruimtebesparing.

Multifunctionele meubels zijn de sleutel tot het optimaliseren van ruimte. Deze slimme meubelstukken voegen functionaliteit toe zonder extra ruimte in te nemen. Hier zijn verschillende soorten slimme multifunctionele meubels die je ruimte kunnen optimaliseren:

 • Slaapbanken. Deze dienen als zitplaats overdag en kunnen ’s nachts worden omgevormd tot een comfortabel bed voor gasten.
 • Opbergbedden. Bedden met ingebouwde opbergruimte onder de matras of in de vorm van laden aan de zijkanten bieden extra ruimte om spullen op te bergen.
 • Uitschuifbare eettafels. Deze kunnen worden uitgebreid wanneer er meer zitplaatsen nodig zijn en ingeklapt worden wanneer ze niet in gebruik zijn, waardoor ze minder ruimte innemen.
 • Klaptafels en –stoelen. Meubels die gemakkelijk kunnen worden opgevouwen en weggestopt wanneer ze niet nodig zijn, zijn ideaal voor kleine ruimtes.
 • Modulaire kastsystemen. Deze systemen bestaan uit modules die op verschillende manieren kunnen worden geconfigureerd om aan veranderende behoeften te voldoen, zoals kasten met verstelbare planken of hangruimte.
 • Salontafels met opbergruimte. Tafels met verborgen opbergruimte binnenin zijn handig om spullen netjes op te bergen zonder extra ruimte in te nemen.

Opklapbare wandbedden zijn ook nog een optie. Deze bedden kunnen worden opgeklapt tegen de muur wanneer ze niet worden gebruikt, waardoor de vloerruimte vrijkomt.

Deze multifunctionele meubels zijn ontworpen om ruimte te maximaliseren en functionaliteit toe te voegen aan zelfs de kleinste huizen of kamers.

Handige tips

Kleine kamers kunnen geoptimaliseerd worden door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Kies voor multifunctionele meubels zoals een bed met opbergruimte eronder, wandplanken voor extra opslag en lichte kleuren om de ruimte groter te laten lijken.

Multifunctionele meubels variëren in prijs, maar vaak bieden ze een slimme investering omdat ze verschillende functies combineren. Je kunt betaalbare opties vinden en ze besparen ruimte, wat op lange termijn voordeliger kan zijn.

Lichtere kleuren zoals wit, crème, lichtgrijs en pasteltinten kunnen een ruimte groter laten lijken. Ze reflecteren meer licht en creëren een gevoel van luchtigheid en ruimtelijkheid.

Een uitbouw

Een uitbouw kan een geweldige manier zijn om meer ruimte aan je huis toe te voegen. Nog een voordeel is dat het zichzelf ook terugverdiend bij verkoop van de woning. Hier zijn enkele stappen om een uitbouw te realiseren:

 • Werk samen met een architect om een ontwerp te maken dat past bij de stijl van je huis en voldoet aan je ruimtebehoeften. Denk na over het doel van de uitbouw: een extra kamer, een grotere keuken of een ruimere woonkamer.
 • Controleer de lokale bouwvoorschriften en zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen verkrijgt voordat je begint met bouwen. Dit voorkomt problemen tijdens de constructie.
 • Stel een realistisch budget op voor de uitbouw, inclusief kosten voor materialen, arbeid en eventuele extra’s zoals meubilair of afwerkingen. Gemiddeld kunnen de kosten voor een uitbouw ergens tussen de €1.500 en €3.000 per vierkante meter liggen.
 • Schakel professionele bouwers in om de uitbouw te realiseren volgens het ontwerp. Zorg voor regelmatige controles om ervoor te zorgen dat het werk volgens plan verloopt.
 • Zodra de uitbouw is voltooid, richt het in met meubels en decoraties die de ruimte optimaal benutten. Kies slimme opbergoplossingen en multifunctionele meubels om de nieuwe ruimte efficiënt te gebruiken.

Het toevoegen van een uitbouw kan je huis aanzienlijk vergroten en extra functionaliteit bieden. Het is belangrijk om goed te plannen en professionele hulp in te schakelen om een succesvolle en goed geïntegreerde toevoeging aan je huis te creëren.

Het is altijd raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers en bouwbedrijven. Zij kunnen een nauwkeurige inschatting maken op basis van jouw specifieke plannen en eisen. Vergeet niet om ook rekening te houden met extra kosten zoals vergunningen, architectenhonoraria en eventuele aanvullende afwerkingen of inrichting van de nieuwe ruimte. Heb je veel afval?  Ga dan een container huren in Roosendaal of elders.  Klik hier voor meer informatie.

Minimalisme

Een minimalistische benadering kan wonderen doen voor ruimteoptimalisatie. Door te streven naar minder bezittingen creëer je niet alleen meer fysieke ruimte, maar ook een gevoel van rust en kalmte in huis.

Begin met het evalueren van je bezittingen en overweeg wat echt essentieel is. Minimalisme gaat niet alleen over het wegdoen van spullen, maar ook over bewust kiezen wat je in huis wilt hebben. Begin met kleine stappen en focus op wat je gelukkig maakt en nuttig is voor jouw levensstijl.

Kortom? Ruimte in huis optimaliseren is geen rocket science. Met slimme opbergoplossingen, multifunctionele meubels, een vleugje minimalisme en een uitbouw kun je elke kamer transformeren en een gevoel van ruimte en comfort creëren.